Vhodna luč je moj prvi večji projekt, ki vsebuje izdelavo PCB-jev, 3D tiskanje ohišja zanj, naročanje in izbiranje primernih električnih komponent in pisanje programa za krmilnik, da se bo vse skupaj lahko upravljalo preko WiFi-ja in preko MQTT povezavo s home assistant-om.

Vhodna luč
Vhodna luč

Vhodna luč

Električni dizajn

Za krmilnik uporabljam ESP-12F. Glavni komponenti so HC-SR501 PIR senzor gibanja, 12v led luč, fotoupor ali senzor svetlosti, ter RG ledica, ki sveti zeleno če senzor gibanja zaznava gibanje in sveti rdeče če sveti led luč.

Električna skica spodaj je skica za PCB, vsi komponenti so izbrani na spletni strani LCSC.

Uporabljen je esp-12f modul za povezavo z WiFi-jem ter krmiljenje vsega skupaj, imamo dva AMS1117 regulatorja napetosti enega na 5.0v ter drugega za 3.3v. Uporabljen je tudi manjši MOSFET za upravljanje led luči. Zdrži konstantni tok do 2.8 ampera, led luč, ki jo uporabljam porabi maksimalno 1,4 ampera.

Električna skica tiskanega vezija
Električna skica tiskanega vezija

Skica PCB-ja:

PCB dizajn

PCB dizajn sem naredil v programu EasyEda. Ta program priporočam vsem, ki bi radi naredili svoj pcb. Tiskano vezije sem naročil preko podjetja JLCpcb. Na PCB imamo jumper (J1), na katirem lahko nastavino nastavitev operacije, če ga postavimo bližje piskača bo v stanju nameščanje programa, ter če je na drugi strani do v načinu operiranja (program dela normalno).

(za pcb)

3d modeli

3d modeli so narejeni v programu Fusion360. Ohišje je sestavljeno iz treh glavnih delov(ohišje, pokrov in držalo). V delu ohišje imamo vse električne komponente/dele.

Držalo
Držalo
Pokrov
Pokrov
Ohišje
Ohišje